Pages

Thursday, March 24, 2011

Engineering and Scientific using Python

Why Python and friends(numpy, scipy, matplotlib, SAGE, etc)?
Why not matlab, mathematica, mathcad, maple and all engineering/scientific non open source software?

Pendapat pribadi dari saya, it's too many benefits and power to learn and using it as scientific/engineering computing for engineering and science problem solving. Make me confused too tell how i must start from to telling.

Who used python?
NASA, Los Alamos, High Energy Physics Large Hadron Collider CERN, and many others engineering/scientific institutional. Google are using it, even python was mentioned by Mark at Social Network Movie. LOL OOT

Konrad Hinsen from Centre de Biophysique Moléculaire (CNRS Orléans) Synchrotron SOLEIL (Saint Aubin), at euroscipy 2010 conference said "Nobody uses Matlab in my research domain." (Apa karena gak mampu beli Matlab yah?? Ah gak mungkin!! LOL)

Engineer and scientist already have a lot of task/problem that need to be solved, and python as based for computation programming will make less effort than programming using C/C++, java(syntax-nya itu loh kagak nahan... bikin ndas pecah).
Eits tapi perlu utk menguasai C/C++, jika ada kalkulasi yg kelas berat sebaiknya ditulis dalam bahasa C/C++, tapi kita juga bisa mencari 'the real C/C++ programmer' untuk mengkonversi kode python yg sudah fix tapi lambat saat kalkulasi, kalo kita gak mampu coding C/C++ sendiri.

MIT already started to using it for teaching, see http://ocw.mit.edu/index.htm
and many others institute and university.
Argh kok di tempatku kagak sih... Kenapa masih pake matlab bajakan, dan bajakan2 lainnya, padahal yah ternyata gampang bahasa pemrogamannya, install gampang, gak bikin berat komputer kalo gak lagi dipake, coba matlab? Doh tuh proses yg namanya matlab sever dah jalan pas windows booting n makan RAM gede pula. Malah pascal di mata kuliah pemprogaman komputernya :(

I think Google will find the best answer. Just google it!
BTW a founder of Python programming language(Guido Van Rossum is employed by google.

Have fun with python for engineering problem solving and scientific research computing!!! :D